Tic Art Center: Een Nieuwe Definitie van Traditioneel Bouwen

Ann Yu's Innovatieve Benadering van Traditionele Bouwtechnieken

Ann Yu's Tic Art Center, gelegen in Foshan, China, is een eerbetoon aan de traditionele Chinese bouwtechnieken en een voorbeeld van hoe deze kunnen worden aangepast aan de moderne bouwnormen. Het project, dat een Golden A' Design Award won in 2023, is een voorbeeld van hoe innovatie en respect voor traditie hand in hand kunnen gaan.

De inspiratie voor het Tic Art Center kwam van de traditionele Chinese bouwtechnieken, waarbij kleibakstenen worden gebruikt. Deze techniek, die van noord naar zuid in China varieert in kleur, is door de jaren heen geëvolueerd. Van het traditionele gebruik van humus om kleibakstenen te maken, wat resulteerde in grote verliezen van landbouwgrond en bossen, tot de huidige grootschalige industriële productie van klei- en terracotta bakstenen, blijven de genen van 'baksteen' en 'metselwerk' in de Chinese volksarchitectuur voortleven.

Wat het Tic Art Center uniek maakt, is de manier waarop het deze traditionele technieken heeft aangepast aan de moderne bouwnormen. Het centrum, dat fungeert als een openbaar stedelijk herkenningspunt, maakt gebruik van rode bakstenen die zijn gemaakt met 25 sets mallen. Deze uniforme materiaalkeuze is gebaseerd op de lokale traditie van het produceren van kleibakstenen en heeft geleid tot een lagere totale bouwkost en efficiëntie.

De rode bakstenen die in het Tic Art Center worden gebruikt, zijn gemaakt met 25 sets mallen, wat resulteert in rijke specificaties en trimsystemen. De schaal en proportie van de bakstenen zijn gemoderniseerd in relatie tot de specificaties van 'handvastbare bakstenen', door iteratief onderzoek naar de zes indicatoren, d.w.z. controleerbare ovenconditie, materiaalprestaties, toepasbare structuur, processtabiliteit, productiekost. Zo werden de bakstenen uiteindelijk verfijnd.

De interactie met het ontwerp komt tot uiting in de manier waarop het gebouw functioneert. Een 'vallei' gangpad is geconstrueerd in het midden van de architectuur. Het creëert een zeer doorgankelijke en interactieve holte binnen het gebouw, terwijl het het hoofdgebouw scheidt van de operationele bijgebouwen, waardoor een ononderbroken rondleiding binnen het hoofdgebouw mogelijk is. Hierdoor zijn meerdere functies en flexibele wijziging van het gebouw mogelijk gedurende zijn levenscyclus.

Het Tic Art Center is niet alleen een voorbeeld van innovatieve architectuur, maar ook een bewijs van de mogelijkheid om traditionele bouwtechnieken aan te passen aan de moderne eisen. Het is een bewijs van de mogelijkheid om respect voor traditie en innovatie te combineren in een enkel project, en een voorbeeld van hoe dit kan bijdragen aan de waarde van een merk en het land in het gebied.

Met zijn unieke benadering van traditionele bouwtechnieken en zijn toewijding aan innovatie, is het Tic Art Center een voorbeeld van hoe architectuur kan evolueren zonder zijn wortels te vergeten. Het is een eerbetoon aan de Chinese bouwtraditie en een bewijs van de mogelijkheden van modern design.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Ann Yu
Afbeeldingscredits: Ann Yu
Projectteamleden: Ann Yu
Projectnaam: TIC Art
Projectklant: Ann Yu


TIC Art IMG #2
TIC Art IMG #3
TIC Art IMG #4
TIC Art IMG #5
TIC Art IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp